wtorek, 15 listopad 2022 13:56

Jak zorganizować wigilię firmową?

firmowa wigilia w lokalu firmowa wigilia w lokalu pixabay

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, zatem to ostatni moment, aby zaplanować spotkanie świąteczne dla pracowników.

Organizacja wigilii firmowej to złożone zadanie- należy zadbać nie tylko o prezenty dla zatrudnionych, lecz przede wszystkim o odpowiedni poczęstunek. Gdzie warto urządzić spotkanie opłatkowe?

Wigilia firmowa w lokalu - dlaczego warto?

Niektórzy pracodawcy decydują się zorganizować wigilię firmową w siedzibie przedsiębiorstwa, jednak warto mieć świadomość, że nie jest to najkorzystniejsze rozwiązanie. Przede wszystkim trzeba zadbać o catering oraz urządzić miejsce, w którym dokładnie odbędzie się impreza. Wszelkie czynności przygotowawcze pozostają po stronie pracodawcy. Można je zlecić konkretnemu pracownikowi, jednak przez to nie będzie on wykonywał swoich podstawowych obowiązków. Dlatego też lepszym rozwiązaniem będzie firmowa wigilia w lokalu. Umożliwia ona:

  • przerzucenie poszczególnych zadań na pracowników lokalu,

  • wybór odpowiedniego menu,

  • dobór odpowiednich dekoracji,

  • stawienie się w wyznaczonym miejscu i czasie na imprezie, bez konieczności przygotowywania jej we własnym zakresie.

Jak wybrać odpowiedni lokal na wigilię firmową?

Spotkanie opłatkowe pracowników to jedno z najważniejszych wydarzeń w całym roku. Dlatego też wszystko powinno być dopięte na przysłowiowy ostatni guzik. Czym się kierować, wybierając lokal? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy w ogóle podejmuje się on organizacji wigilii firmowych. Jeśli tak, sprawdźmy, jakie dokładnie menu oferuje. Nie wszyscy pracownicy gustują w tym samym, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie szwedzki stół bądź menu ala carte. Wigilia firmowa w lokalu powinna być uświetniona nastrojową muzyką, świeczkami czy dekoracjami- warto zapytać, czy zapewnia je organizator, czy też można dobrać je we własnym zakresie.

Im szybciej, tym lepiej

Organizacja wigilii firmowej stała się niejako naszą polską tradycją. Spotkania opłatkowe przygotowują dla pracowników zarówno mniejsze, jak i większe firmy, dlatego też grafik pracy lokali gastronomicznych jest w grudniu bardzo napięty. Warto więc zarezerwować miejsce z wyprzedzeniem- końcówka listopada to właściwie ostatni dzwonek. Dzięki temu możemy wybrać odpowiedni termin, który będzie dostosowany przede wszystkim do możliwości pracowników oraz specyfiki pracy w przedsiębiorstwie. Wcześniejsze ustalenie wszystkich szczegółów daje też pewność, że wszystko pójdzie po naszej myśli.